Per 1 januari strengere regels voor milieuzones

In een aantal Nederlandse steden zijn milieuzones ingevoerd. Die zijn voor bepaalde voertuigen niet toegankelijk. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Hoe is de situatie nu, wat verandert er en wat zijn de gevolgen voor u als zakelijk rijder?

Milieuzone; tekst geschreven op asfaltweg
Nieuws
Datum: 23-09-2024

Op dit moment hebben 15 Nederlandse gemeenten een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben bovendien een milieuzone voor personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Er zijn twee verschillende milieuzones: auto’s met emissieklasse 0, 1 of 2 mogen niet in de gele milieuzone komen. En in de groene milieuzones moeten personen- of bestelauto’s die op diesel rijden zelfs een emissieklasse hoger dan 4 hebben. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig.

Toegang tot zero emissiezones?

Zolang de milieuzones alleen  van toepassing zijn op vrachtwagens of in plaatsen waar u niet werkt, heeft u over de emissieklasse van uw bestelauto misschien niet nagedacht. Maar vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Uw personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vijf of zes hebben. Anders mag u, tenzij u ontheffing heeft, de milieuzones niet in. Bovendien

voeren ongeveer 30 steden een zero emissiezone in voor bestelauto’s en vrachtwagens (niet voor personenauto’s). Er geldt wel een overgangsperiode voor verschillende voertuigen. Met welke auto mag u na 1 januari 2025 nog een Zero emissie (ZE) zone in?

De site van de KVK biedt u meer informatie hierover en een handig overzicht van de regels die van toepassing zijn op welke bestelbus of vrachtwagen.

Overstappen naar elektrisch rijden?                                                    

Is uw bedrijf werkzaam in de steden die volgend jaar een zero-emissiezone gaan invoeren? Ga dan na of u uw wagenpark moet aanpassen door over te stappen naar elektrisch rijden. De SEBA-subsidie maakt de aanschaf voordeliger. Maar let op! Deze subsidieregeling is alleen nog beschikbaar in 2024. Koop de elektrische auto dus dit jaar nog.

Een nieuwe bedrijfsauto vraagt om een nieuwe verzekeringspolis. Die ziet er bovendien voor elektrische auto’s anders uit. Goed om u daar in te verdiepen. Wij helpen u daarbij. We informeren en adviseren u over de verzekering die past bij uw nieuwe wagenpark en bij uw wensen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag